EU Snage Solidarnosti: otvoren natječaj za volonterske projekte, stažiranje i zaposlenje te projekte solidarnosti – rok 1.10.2020.g.

ESN Dubrovnik

Europske snage solidarnosti pružaju priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja ili stažiranja i zaposlenja, ili ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas.

Europske snage solidarnosti sadrže tri vrste projekata:

  • volontiranje: mladi imaju priliku da volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u zemlji ili inozemstvu
  • stažiranje i zaposlenje: mladi imaju priliku da dobiju posao ili staž u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti, u zemlji ili inozemstvu
  • projekti solidarnosti, solidarne aktivnosti i inicijative u lokalnoj zajednici

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu  aktivnosti kroz volontiranje ili stažiranje i zaposlenje, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

Treći natječajni rok u 2020. godini u okviru programa Europske snage solidarnosti u području volontiranja otvoren je za aktivnosti Volonterskih projekata (pojedinačne i/ili grupne volonterske službe), Stažiranje i Zaposlenje te za Projekte solidarnosti.

Rok za prijavu (za sve vrste aktivnosti): 1.10.2020. do 12:00h (podne, prema briselskom vremenu). Preporuka je podnijeti projektu prijavu jedan ili više dana prije krajnjeg roka zbog mogućeg zagušenja sustava elektronskih obrazaca.

Projekti mogu započeti s provedbom u razdoblju od 1.1.2021. do 31.5.2021.

Volonterski projekti

Mogu se prijaviti pojedinačne i/ili grupne volonterske službe.

Projekti mogu trajati od 3 do 24 mjeseca.

VAŽNA NAPOMENA: Na trećem prijavnom roku u 2020. godini za aktivnosti Volonterski projekti (ESC11) nije dostupno volontiranje unutar zemlje (in-country) sa sudionicima iz Hrvatske, s obzirom na ograničenje postotka proračuna dostupnog za aktivnosti unutar zemlje i zatražena sredstva u okviru prva dva prijavna roka u 2020. godini.

Aktivnosti Stažiranje i zaposlenje (ESC21) te Projekti solidarnosti (ESC31) neće imati ovakvih ograničenja te je moguće prijaviti aktivnosti sa sudionicima iz Hrvatske.

Korisnicima također do daljnjega preporučujemo da izbjegavaju planiranje projekata sa sudionicima iz trećih zemalja te da za sudionike biraju osobe iz država članica Europskog gospodarskog prostora. Trenutno za osobe iz trećih zemalja ulazak u Hrvatsku radi sudjelovanja u programu Europske snage solidarnosti nije moguć s obzirom na ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

Daljnje pooštravanje mjera za ulazak osoba iz trećih zemalja vrlo je moguće u kratkim rokovima. Više informacija o reguliranju statusa stranih sudionika dostupno je u rubrici Podrška – provedba.

Stažiranje i Zaposlenje

Stažiranje

Stažiranje podrazumijeva stručno osposobljavanje u punom radnom vremenu u trajanju od 2 do 6 mjeseci koje se može odviti u matičnoj zemlji ili inozemstvu. U aktivnostima je naglasak na učenju i osposobljavanju kako bi se mladima pružila prilika steći relevantno radno iskustvo te pružila prilika za osobni i profesionalni razvoj.

Naknada za stažiranje pokrivena je od strane organizatora stažiranja, a sa sudionicima se potpisuje ugovor na početku stažiranja. Naknada se isplaćuje putem ugovora o radu s posebnom klauzulom.

Zaposlenje

Zaposlenje podrazumijeva rad u punom radnom vremenu u trajanju između 3 i 12 mjeseci kod poslodavca u matičnoj zemlji ili inozemstvu. Projekti zapošljavanja moraju sadržavati dimenziju učenja i osposobljavanja.

Plaću osigurava poslodavac koji s mladima potpisuje ugovor o radu sukladno pravnom okviru zemlje u kojoj se rad obavlja.

Projektni prijavitelji u području volontiranja te stažiranja i zaposlenja obavezno moraju biti nositelji oznake kvalitete (kliknite za više informacija). Organizacije se mogu prijaviti za oznaku kvalitete tijekom cijele godine.

Projekti solidarnosti

Kroz Projekte solidarnosti mladim se ljudima nudi prilika samostalno inicirati, razviti i provesti solidarne projekte ili akcije od važnosti za njihovu lokalnu zajednicu. Projekti solidarnosti trebaju ostvariti učinak na lokalnoj razini, ali bi također jasno trebali biti povezani s europskim prioritetima definiranim u okviru Europskih snaga solidarnosti. Kroz provedbu projekata solidarnosti mladim se ljudima nudi prilika da kroz neformalno učenje steknu korisno iskustvo, vještine i sposobnosti za svoj osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj.

Projekti solidarnosti mogu trajati od 2 do 12 mjeseci, a mogu ih provesti mladi u dobi od 18 do 30 godina iz zemalja članica Europske unije. Mladi moraju biti registrirani na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

Više informacija o programu možete pronaći na stranici Europskih Snaga Solidarnosti.

 

 

Preuzeto sa: https://www.europskesnagesolidarnosti.hr/hr/natjecaji/otvoren-natjecaj-za-volonterske-projekte-staziranje-i-zaposlenje-te-projekte-solidarnosti-rok-1-10-2020-g/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *