Erasmus street with a twist: Uključivanje u volonterske aktivnosti

Nakon što se motivirate za volontiranje i odaberete skupine s kojima biste željeli volontirati, vrijeme je da krenete u potragu za pravom volonterskom prilikom. To možete učiniti na nekoliko načina, poput samostalnog traženja volonterskih prilika putem istraživanja potreba u zajednici i kontakta s različitim udrugama i ustanovama, preko volonterskog centra ili uključivanjem u rad volonterskog kluba ili grupe u obrazovnoj ustanovi ili ustanovi koja se brine o djeci i mladima (poput škola ili domova).

Udruge predstavljaju najveći izvor volonterskih aktivnosti u zajednici, s pokrivanjem svih područja, uključujući djecu, mlade, osobe s teškoćama u razvoju, osobe starije životne dobi, beskućnike, ljudska prava, zaštitu okoliša, kulturu i drugo. Javne ustanove, kao što su domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili osobe starije životne dobi, također su čest organizator volonterskih aktivnosti. Prilike za volontiranje mogu se pronaći u kazalištima, kinima, muzejima, knjižnicama ili drugim kulturnim ustanovama, različitim organizacijama i udrugama koje pomažu socijalno isključenim skupinama, humanitarnim organizacijama, organizacijama koje se bave promicanjem ljudskih prava, organizacijama za mlade, sportskim udrugama i programima za izvannastavne aktivnosti, organizacijama koje se bave zaštitom okoliša, te regionalnim i lokalnim volonterskim centrima.

U nekim gradovima u Hrvatskoj postoje organizacije koje povezuju zainteresirane građane s prilikama za volontiranje u zajednici. Te organizacije su poznate kao volonterski centri i imaju široku bazu organizatora volontiranja koji traže volontere. U Hrvatskoj ima četiri regionalna (Rijeka, Zagreb, Osijek, Split) i više od deset lokalnih volonterskih centara koji objavljuju potrebe za volonterima na svojim web stranicama. Ako želite dobiti više informacija o volontiranju i pronaći pravu volontersku priliku, možete se obratiti najbližem volonterskom centru, a neke volonterske pozicije su dostupne i osobama koje su navršile 15 godina.

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku pomoć Europske Unije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *