Erasmus street with a twist: Međunarodni volonterski kampovi

Međunarodni volonterski kampovi predstavljaju jedinstvenu vrstu volontiranja koja pruža pozitivne i praktične načine za okupljanje ljudi iz različitih zemalja i kultura kako bi radili i živjeli zajedno na projektima koji doprinose lokalnoj zajednici. Kampovi traju od 10 do 30 dana, okupljaju 5 do 20 međunarodnih volontera, a lokalno stanovništvo se uključuje u radne i slobodne aktivnosti. Ovi kampovi su namijenjeni svima koji žele doprinijeti razvoju zajednice i stjecati nova znanja i vještine kroz druženje s ljudima iz drugih zemalja i kultura. Glavni cilj kampova je razbijanje predrasuda i stereotipa, promicanje tolerancije i razumijevanja među ljudima. Edukacija o vrijednostima volonterstva, međunarodnoj solidarnosti i interkulturalnosti također je važan dio kampa. Kroz stvaranje kontakata između sudionika iz različitih zemalja i lokalnog stanovništva, kampovi pridonose širenju vidika, boljem razumijevanju naroda i kultura, prijateljstvu i miru. Svaki kamp ima specifičan cilj ili zadatak koji je potrebno ispuniti za vrijeme trajanja kampa, kao što su uređenje škole prije početka školske godine, organiziranje aktivnosti za tražitelje azila, djecu, starije i ljude s teškoćama, izgradnja i uređivanje staza, parkova i slično.

Tijekom sezone međunarodnih volonterskih kampova, koja traje od travnja do rujna, tisuće kampova diljem svijeta okupljaju ljude različitih zemalja i kultura koji žele zajednički raditi na projektima za lokalne zajednice. Organizatori kampova osiguravaju smještaj i hranu za volontere, dok su putni troškovi na volonterima. U Hrvatskoj, kampovi se organiziraju od 1996. godine, a do sada ih je bilo više od 160 u 52 lokalne zajednice diljem zemlje, od Vukovara do Pelješca, te u gradovima kao što su Slatina, Zabok, Pazin, Otočac i Supetar. Tijekom proteklih godina, oko 2000 međunarodnih volontera sudjelovalo je u kampovima u Hrvatskoj.

 

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku pomoć Europske Unije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *