Erasmus street with a twist: Dugotrajno volontiranje

Međunarodno dugotrajno volontiranje je aktivnost koja promovira volonterstvo kroz mobilnost ljudi i može trajati od jednog do 12 mjeseci. Ova vrsta volontiranja omogućuje volonterima da sudjeluju u volonterskim projektima u drugim zemljama, dok međunarodni volonteri dolaze volontirati u Hrvatsku. Ovaj oblik volontiranja ima pozitivan utjecaj na lokalne zajednice i civilno društvo, a obuhvaća razne aktivnosti poput rada s osobama s teškoćama, djecom, ekološke, kulturne, umjetničke, organizacijske i administrativne aktivnosti.

Međunarodno dugotrajno volontiranje uključuje tri strane: organizaciju koja šalje volontera, organizaciju koja prima volontera i samog volontera. Postoje različiti programi međunarodnog dugotrajnog volontiranja diljem svijeta, a jedan od najpopularnijih je Europska volonterska služba (EVS). EVS je dio programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje 2014. – 2020. pod nazivom Erasmus+ (prije Mladi na djelu) i namijenjen je mladima od 17 do 30 godina.

Jedna od glavnih prednosti EVS-a u usporedbi s drugim programima međunarodnog dugotrajnog volontiranja je da su svi troškovi pokriveni, uključujući hranu, smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje, edukaciju za volontera i administrativne troškove za organizacije. Edukacije su organizirane na početku, tijekom i na kraju projekta.

Ova je publikacija ostvarena uz financijsku pomoć Europske Unije. Ona izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njoj nalaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *